SPECIJALNA BOLNICA ZA
MEDICINSKU REHABILITACIJU LIPIK

Nastavna baza Medicinskog fakulteta Sveučilišta J.J. Strossmayera Osijek

Obilježen Svjetski dan multiple skleroze 27.05.2017.

Prigodnim programom i stručnim predavanjima u Toplicama Lipik 27. svibnja u organizaciji Društva multiple skleroze Požeško - slavonske županije u partnerstvu sa Specijalnom bolnicom za medicinsku rehabilitaciju Lipik obilježen je Svjetski dan multiple skleroze s važnom porukom: MS-21-Lipik.

Obilježen Svjetski dan multiple skleroze 27.05.2017.

Prigodno je sve pozdravio ravnatelj Toplica Lipik Darko Kelemen koji je istaknuo kako danas Specijalna bolnica Lipik, ne samo izvana već kadrovima, opremom, rezultatima u liječenju i odnosu prema pacijentu sve više dobiva na ugledu u stručnim krugovima i među pacijentima. 

Istaknuta je i dobra suradnja sa Savezom društava multiple skleroze Hrvatske čija predsjednica Branka Lukić je bila nazočna obilježavanju kao i Zdenko Mršić, predsjednik Društva multiple skleroze Požeško-slavonske županije u ulozi drugog domaćina koji je istaknuo važnu poruku "MS-21-Lipik!" kojom se želi dati podrška onima koji zbog posljedica bolesti trebaju ostvarivati zakonom određeno pravo na dvadeset i jedan dan rehabilitacije u toplicama. "Želimo sustav rane intervencije, adekvatne rehabilitacije i sustav jednakih mogućnosti za oboljele od multiple skleroze kao specifične skupine osoba sa invaliditetom."

Toplice Lipik njeguju suradnju i s drugim županijskim udrugama multiple skleroze, eminentnim stručnjacima iz područja neurologije i neurorehabilitacije iz Kliničkog bolničkog centra u Osijeku te Medicinskog fakulteta Osijek, a sudjeluju na većem broju simpozija, skupova i savjetovanja te iste takve priređuju i kod sebe što je potvrda njihove ozbiljnosti i stručnog pristupa vezanih uz neurorehabilitaciju. 

U stručnom dijelu okupljeni su mogli čuti više o rehabilitaciji osoba od multiple skleroze u Toplicama Lipik koje je priredila prim.dr.sc. Senka Rendulić Slivar, dr.med, spec. fiz.med. i rehabilitacije, Tea Mirošević Zubonja, dr.med., spec. neurolog održala je predavanje na temu Nova postignuća u farmakoterapiji kod MS-a, te Ulje kanabisa –primjena i propisivanje lijeka u praksi, prednosti i nedostatci korištenja pripravaka od kanabisa, a prikazani su i rezultati istraživanja o kvaliteti života oboljelih od MS-a koje je priredila Nela Petrović, bacc.med.techn.

U kulturno-umjetničkom dijelu programa otvorena je izložba fotografija Društva multiple skleroze PSŽ, a u literalnom nastupu uz pratnju Josipa Kneževića Neše na gitari svoje stihove su recitirali pacijenti Toplica Lipik Nevia Glavinić i Ilija Putrić te prim. Senka Rendulić Slivar. Okupljeni su se družili i uz prikazani film "Ništa nevažno” o životu osoba oboljelih od multiple skleroze te uz svečanu večeru uz glazbu koju su priredili Srećko Draksler i Josip Knežević. Također su organizirani informativni štandovi s edukativnim materijalima o samoj bolesti i važnosti uključivanja osoba s invaliditetom u zajednicu.

Dodjmo i kako je uvod u ovo događanje bio okrugli stol održan početkom tjedna pod nazivom „Razmjena iskustava oboljelih od MS“ na inicijativu pomoćnice ravnatelja za sestrinstvo – glavne sestre bolnice Ljerke Pavković, a istome je prisustvovala i pročelnica službe za fizikalnu medicinsku rehabilitaciju i bolničko liječenje Prim.dr.sc.Senka Rendulić Slivar,dr.med.

29.05.2017.