SPECIJALNA BOLNICA ZA
MEDICINSKU REHABILITACIJU LIPIK

Nastavna baza Medicinskog fakulteta Sveučilišta J.J. Strossmayera Osijek

ODRŽAN VIII. BALNEOLOŠKI SKUP "DR. IVAN ŠRETER"

Osmi po redu tradicionalni Balneološki skup „dr. Ivan Šreter“ u organizaciji  Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Lipik, Medicinskog fakulteta Sveučilišta J. J. Strossmayera iz Osijeka i Hrvatskog društva za balneoklimatologiju i prirodne ljekovite činitelje te pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske održan je 25. svibnja u konferencijskoj dvorani „Quella“ u Lipiku, a na njemu je stručna predavanja održalo više od dvadeset stručnjaka među kojima i veliki broj onih koji su zaposleni u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Lipik.

ODRŽAN VIII. BALNEOLOŠKI SKUP

Skup je započeo pozdravom upućenim uvaženim gostima, među kojima su bili pomoćnik ministra zdravstva dr. Mate Car, dožupan požeško-slavonski Vedran Neferović, gradonačelnik Lipika Vinko Kasana, dogradonačelnik Slobodan Katunar i prof. dr. sc. Silvija Butković Soldo, kao i ostalim uvaženim sudionicima od strane predsjednika skupa prim. dr. Ota Kramla i voditeljice skupa prim. dr. sc. Senke Rendulić Slivar, a zatim nastupom Gradskog pjevačkog zbora „Lipik“ pod vodstvom prof. Jadranke Radonić Sirovica s pjesmom „Lipik grade moj“ (glazba i tekst braća Bojanić iz Lipika) u pratnji flautistice Staše Kukić, učenice šestog razreda OŠ Lipik.

Prije sedam godina s četiri predavača u prostoru Multikulturalnog centra u Lipiku organizirali smo skromno, bez velikih pretenzija, puni entuzijazma, prvi Balneološki skup s osnovnom željom evocirati uspomenu na našeg ravnatelja, humanistu i domoljuba dr. Ivana Šretera, ali i pokazati, da ova naša ustanova ima što pokazati u stručnom smislu. Danas u ovoj zgradi „Quella“ skupio se respektabilan broj eminentnih predavača, ali i gostiju koji daju izniman dignitet ovom skupu. Kao ravnatelj ponosan sam na broj predavača iz naše ustanove, iz Toplica Lipik, i to svih znanstvenih profila kao dokaz da se ovdje itekako potiče stručni rad, a za kraj dozvolite da spomenem da je najzaslužnija osoba za održavanje ovog simpozija svakako primarijus dr. Oto Kraml, srce i duša simpozija“, rekao je, prilikom otvaranja osmog po redu Balneološkog skupa, Darko Kelemen,ravnatelj Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Lipik.

U ime Grada Lipiku dobrodošlicu sudionicima skupa poželio je gradonačelnik Vinko Kasana koji je istaknuo ideju da simpozij traje i više dana, napomenuvši kako Lipik ide u tom smjeru jer smještajni kapaciteti, koji se popravljaju, više neće biti problem, a pozdrave u ime Požeško-slavonske županije uputio je i dožupan Vedran Neferović kazavši kako je svim žiteljima ove županije želja da se ova ratom devastirana područja pozicioniraju na onim područjima gdje su prepoznatljiva, a to je zdravstvo, lječilište i sve one aktivnosti koje se vežu za to područje. Dožupan je dodao i kako svakim dolaskom u ovaj kraj vidi kako Lipik pomalo postaje ono što bi trebao biti, oaza jednog lijepog i mirnog života u našoj županiji.

Nakon svečanog otvorenja skupa prim. dr. Oto Kraml održao je memorijalno predavanje o dr. Ivanu Šreteru te ujedno predstavio bibliografiju radova objavljenih u zbornicima Balneološkog skupa „dr. Ivan Šreter“ 2011. -2017.

Skup je nastavljen pojedinačnim i skupnim predavanjima među kojima su bila i predavanja zdravstvenih djelatnika lipičke Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju poput Ota Kramla, Senke Rendulić Slivar, Ljerke Pavković, Viktora Vidovića, Ivana Žilića, Merisande Časar Rovazdi, Danijele Babojelić, Dunjice Karniš, Jelene Buha, Saše Majića, Jelene Romanić Han, Mirjane Cahun, Marije Ljevaković te znanstvenika i nekadašnjeg dekana Učiteljske akademije u Zagrebu prof. dr. sc. Ivan De Zana.

FOTOGALERIJA

IZVOR: www.compas.com

29.05.2018.