SPECIJALNA BOLNICA ZA
MEDICINSKU REHABILITACIJU LIPIK

Nastavna baza Medicinskog fakulteta Sveučilišta J.J. Strossmayera Osijek

OBILJEŽEN SVJETSKI DAN MULTIPLE SKLEROZE U SB LIPIK

Povodom obilježavanja Svjetskog dana multiple skleroze u auli Mramornih kupki Toplica Lipik 4. lipnja je održan prigodni program o ovoj bolesti koju još nazivaju i bolest s 1000 lica. Prema nekim procjenama, od multiple skleroze trenutno u Hrvatskoj boluje oko 6500 osoba.

OBILJEŽEN SVJETSKI DAN MULTIPLE SKLEROZE U SB LIPIK

Na samom početku programa obilježavanja Svjetskog dana multiple skleroze uvodno se obratila prim. dr. sc. Senka Rendulić Slivar te pozdravila okupljene, među kojima je bio veliki broj zdravstvenih djelatnika Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju predvođenih ravnateljem Darkom Kelemenom, kao i brojni pacijenti oboljeli od multiple skleroze.

Nakon glazbene točke solo flautistice Staše Kukić, okupljena publika je imala priliku poslušati stihove pjesme Volin na svi glas koju je napisala Nevia Glavinić iz Barbana, inače višegodišnja pacijentica oboljela od multiple skleroze na rehabilitaciji u lipičkim toplicama.

Zanimljivu prezentaciju pod nazivom „Prikaz studija o komorbiditetima kod oboljelih od multiple skleroze“ održao je pomoćnik ravnatelja za kvalitetu prim. Viktor Vidović, dr. med., spec. neurologije, a zatim se okupljenima obratila Branka Lukić, predsjednica Saveza društava multiple skleroze Hrvatske koja je govorila o problemima s kojima se susreću osobe koje su oboljele od multiple skleroze. Gospođa Lukić je napomenula kako Savez društava multiple skleroze Hrvatske zajedno s oboljelima od multiple skleroze zahtijeva od mjerodavnih hitno mijenjanje diskriminirajućih kriterija za liječenje multiple skleroze pa je tako istaknula tri najvažnija diskriminirajuća kriterija HZZO-a za liječenje osoba s MS-om: 1. diskriminirajući kriterij - dob ispod 55 godina, 2. diskriminirajući kriterij - trajanje bolesti najmanje jednu godinu i 3. diskriminirajući kriterij - dva liječena relapsa (povratak/pogoršanje bolesti) u dvije godine. Isto tako, gospođa Lukić je ovom prilikom pohvalila upravu, zdravstvene djelatnike, ali cjelokupno osoblje lipičkih toplica za kvalitetnu brigu i skrb koju pružaju svojim pacijentima.

Program obilježavanja Svjetskog dana multiple skleroze završio je prezentacijom „Florikultura u neurorehabilitaciji“ koju je održala prim. dr. sc. Senka Rendulić Slivar, dr. med., spec. fiz. med. reh., a kojom je predstavljen stručni postupak u rehabilitaciji kojim iskorištavamo iskonsku povezanost čovjeka s biljkama, konkretno s cvijećem i vrtlarenjem. Tako se postiže značajni utjecaj na kognitivne, motivacijske i psihofizičke funkcije bolesnika, istaknuto je na kraju predavanja.

FOTOGALERIJA

IZVOR: www.compas.com

05.06.2018.