SPECIJALNA BOLNICA ZA
MEDICINSKU REHABILITACIJU LIPIK

Nastavna baza Medicinskog fakulteta Sveučilišta J.J. Strossmayera Osijek

Održan poslijediplomski tečaj I. kategorije “PARKINSONOVA BOLEST I BOLESTI POKRETA“ i radionica o aplikaciji BOTULINUM TOKSINA U LIJEČENJU SPASTICITETA

 

U četvrtak 13. rujna i petak i 14. rujna 2018.g. u Specijalnoj bolnici Lipik, u organizaciji osječkog Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera, Medicinskog fakulteta i Klinike za neurologiju KBC-a Osijek i  suorganizaciji  Bolnice, održan je poslijediplomski tečaj I. kategorije pod nazivom „ Parkinsonova bolest i bolesti pokreta“. Tečaj je bio namijenjen neurolozima, specijalistima fizikalne medicine i rehabilitacije te zdravstvenim djelatnicima srodnih struka. Predavači su bili eksperti u navedenoj problematici s pet neuroloških klinika, dvije specijalne i jedne opće bolnice u Hrvatskoj te s klinika u Sloveniji i Bosni i Hercegovini. Tijekom dva dana tečaj je pohađalo pedesetak sudionika, a prezentirane su najnovije spoznaje u dijagnostici, liječenju i rehabilitaciji Parkinsonove bolesti. Predavanje je održala i prim. dr. sci. Senka Rendulić Slivar kao predstavnica naše bolnice.

U istom je periodu za specijaliste fizikalne medicine i rehabiitacije naše ustanove održana i radionica o aplikaciji botulinum toksina uz kontrolu ultrazvuka u liječenju spasticiteta. Predavači su bili prof. dr. sci. Silva Butković Soldo, KBC Osijek i doc. dr. sci. Žarko Bakran, SB Krapinske Toplice, koji je bio i voditelj praktičnog dijela radionice. Radi se o metodi kojom se u spastični (prekomjerno napet) mišić putem injekcije daju male količine botulinuma, čime se mišić opušta te se time djelomično ili potpuno vraća funkcija ranije prekomjerno napetog i disfunkcionalnog mišića. Metoda se najčešće primjenjuje u liječenju spasticiteta mišića ruke nakon moždanog udara i nadamo se da će se uskoro početi primjenjivati i u našoj bolnici od strane troje specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije.

Ovom se prigodom na uspješnoj organizaciji tečaja i radionice zahvaljujemo voditeljici, prof. dr. sci. Silvi Butković Soldo, Gradu Lipiku na potpori u organizaciji te svim predavačima i sudionicima.

                                                      prim. Viktor Vidović, dr.med.spec.neurologije

                                                                                                                                                                                                 pomoćnik ravnatelja za kvalitetu

   

Održan poslijediplomski tečaj I. kategorije “PARKINSONOVA BOLEST I BOLESTI POKRETA“ i radionica o aplikaciji BOTULINUM TOKSINA U LIJEČENJU SPASTICITETA
 

19.09.2018.