SPECIJALNA BOLNICA ZA
MEDICINSKU REHABILITACIJU LIPIK

Nastavna baza Medicinskog fakulteta Sveučilišta J.J. Strossmayera Osijek

Skup u Varaždinu Saveza društava multiple skleroze Hrvatske

 Savez društava multiple skleroze Hrvatske organizirao je XI. Hrvatski simpozij oboljelih od Multiple skleroze Informacijom do zdravlja. Skup se je održao u Varaždinskim Toplicama od 28.-30.09.2018.

Uz eminentne hrvatske stručnjake, pozvano predavanje na temu o važnosti potpore medicinskog osoblja u liječenju MS održale su pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo i glavna sestra SB Lipik gđa. Ljerka Pavković i prim.dr. sc. Senka Rendulić Slivar koja je govorila o rehabilitaciji oboljelih od MS. Gospođa Branka Lukić, predsjednica SDMSH, koja posljednjih godina dolazi na rehabilitaciju u naše Toplice, zahvalila je sveukupnom osoblju koje sudjeluje u liječenju i rehabilitaciji oboljelih od MS te naglasila da ovakvi skupovi doprinose međusobnom osnaživanju. Tijekom 2017. u Lipiku je rehabilitirano više od 300 osoba oboljelih od MS, a prema evidenciji u RH boluje preko 6100 ljudi od ove neurološke bolesti. Obzirom na teorije o neuroplastičnosti mozga, neurofizioterapijska intervencija djeluje kao čimbenik koji modificira tijek bolesti i unaprjeđuje kvalitetu života oboljelih od MS te se rehabilitacija preporuča kao dio algoritma liječenja.

 Broj pacijenata oboljelih od MS koji se stacionarno rehabilitiraju u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Lipik posljednjih je godina u stalnom porastu. 2003. liječeno je 110 bolesnika, 2013. bilo je 212 oboljelih od MS, tijekom 2015. liječeno je 258, a 2016. rehabilitirano je 276 bolesnika.

Skup u Varaždinu Saveza društava multiple skleroze Hrvatske
 

05.10.2018.