SPECIJALNA BOLNICA ZA
MEDICINSKU REHABILITACIJU LIPIK

Nastavna baza Medicinskog fakulteta Sveučilišta J.J. Strossmayera Osijek

Novo!! Liječenje spazma botoxom u Specijalnoj bolnici Lipik

Većini nas poznat je kao „smrtonosni toksin koji ubija bore“, a otkako ga je FDA 2002. godine odobrila u kozmetičke svrhe započela je era botoxa.

No, osim u kozmetičke svrhe botulinum toksin A (poznatiji kao botox) koristi se i za liječenje distonije, u tretmanima liječenja multiple skleroze, spazma nakon moždanog udara, cerebralne paralize te drugih neuromuskularnih poremećaja pokreta koje karakteriziraju nevoljne mišićne kontrakcije koje određene dijelove tijela tjeraju u abnormalne, ponekad bolne kretnje ili položaje.

Novo!! Liječenje spazma botoxom u Specijalnoj bolnici Lipik

Botulinum toksin blokira prijenos živčanog podražaja, izaziva paralizu pojedinih mišića te time dovodi do popuštanja grča (spazma). Poznato je 7 tipova botulina, ali samo tip A i B se upotrebljavaju u medicinskim tretmanima. Cilj terapije je smanjenje mišićnog spazma i boli.

Prije početka liječenja botoxom provodi se vrlo pažljiv odabir pacijenata, a plan liječenja radi se individualno. Botox u malim dozama injicira se direktno u mišić, nakon što je točno određena njegova lokacija. Injekcija se može dati na nekoliko mjesta jednog mišića, a kao rezultat dobivamo opušten mišić. Razina uspješnosti liječenja ovisi o stupnju spasticiteta, dobi pacijenta te učestalosti i tipu fizikalne terapije koja se primjenjuje nakon injekcija botoxa. Rezultati se mogu vidjeti već nekoliko dana nakon primjene terapije. Ponovno injiciranje najčešće se primjenjuje nakon tri do šest mjeseci od prve aplikacije, kada djelovanje obično popušta. Ne preporuča ga se koristiti kod djece mlađe od dvije godine, a najučinkovitiji je kad se koristi tijekom ranih faza bolesti kada može dovesti do dugoročnih, no rijetko i trajnih rezultata.

U rujnu 2018. u Specijalnoj bolnici Lipik provedena je edukacija troje specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije (dr. Vedrana Vondrak, dr. Lana Bobić Lucić i dr. Ivan Pavao Čevizović) o primjeni botulinum toksina pod mentorstvom docenta Žarka Bakrana, jednog od liječnika sa najvećim iskustvom u tom području u Hrvatskoj, a krajem listopada doktorica Vedrana Vondrak prisustvovala je dvodnevnom tečaju liječenja spasticiteta gornjih ekstremiteta u Norveškoj.

Važno je naglasiti da rezultat tretmana ovisi i o individualno usmjerenoj fizikalnoj i radnoj terapiji koja se sastoji od specifične mobilizacije spastičnih mišića u koje je dan botulinum toksin i jačanja mišića antagonista tereedukaciji, facilitaciji i integraciji zahvaćenog dijela tijela u aktivnostima svakodnevnog života. Neki pacijenti mogu razviti antitijela na toksin tijekom vremena, smanjujući efekt tretmana. Ipak, vježbanje mišića koji se tretira botulinum toksinom omogućava najveći mogući učinak i produženo djelovanje samog toksina. Učestalost vježbi i upotreba odgovarajućih ortoza pripomažu u dobivanju željenog učinka i poboljšavaju kontrolu mišića. Povećanjem dužine spastičnog mišića smanjuje se rizik od kontrakture, smanjuje se potreba za kirurškim zahvatom te povećava mogućnost normalnog motornog razvoja kod djece. Krajnji cilj je poboljšati neovisnost pacijenta o drugoj osobi u provođenju aktivnosti svakodnevnog života, kao i reintegracija pacijenta u obiteljsku, radnu i društvenu zajednicu u kojoj pacijent živi.

 

Tekst pripremila: Vedrana Vondrak, dr.med., spec. fizikalne medicine i rehabilitacije

02.04.2019.